Joods Amsterdam

En Fietsen

2 of 3 uur

€135 / €215

Rijke geschiedenis maar ook de treurige gebeurtenissen

Al sinds het einde van de 16e eeuw wordt Amsterdam het toevluchtsoord voor joden uit Spanje, Portugal en Midden- en Oost-Europa. Amsterdam was toen de enige plek waar Joden in vrijheid konden leven. Niet voor niets zijn deze sporen nog altijd zichtbaar in de stad: zowel in de taal, Amsterdamse (Mokumse) gewoontes, een rijke geschiedenis maar ook de treurige gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sporen in het straatbeeld

De tour begint in de plantagebuurt, dicht tegen het hartje centrum. Hier vinden we heel veel locaties waar we de sporen van een Joodse gemeenschap terugzien maar ook sporen die ons wijzen op het naargeestige verleden van de Tweede Wereldoorlog.

We komen langs locaties zoals Artis (de dierentuin), De Hollandse Schouwburg, Waterlooplein, de synagogen, de Schaduwkade en verschillende monumenten onderweg.

Een vrij Amsterdam

Naast de locaties met elk hun eigen, soms treurige verhaal, zien we ook prachtige grachtenpanden in een schitterende buurt, alleen dat al maakt de wandeling extra mooi. Zo komen we er achter dat Rembrandt vlakbij woonde en dat hij banden had met de Joodse held en filosoof Spinoza.

En dan kunnen we zelfs een koppeling maken met het vrije gevoel van een Amsterdammer zijn, dat we in een land leven waar vrijheid van geloof en meningsuiting heel belangrijk is en wie daar de grondleggers van zijn geweest. Ook dit zijn bijzondere weetjes die Amsterdam een extra speciale stad maken.

Stolpersteine

Je zou er bijna over struikelen! En dat was precies de bedoeling van de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Hij is de ontwerper en bedenker van de Stolpersteine: kleine messing gedenksteentjes in het straatbeeld. Ze gedenken de slachtoffers van het nationaal-socialisme.

In Europa liggen er meer de 75000 en in Amsterdam 655. Samen maakt dit tot het grootste monument dat Amsterdam heeft.

‘Een persoon is alleen vergeten wanneer zijn of haar naam is vergeten. De Stolpersteine in de stoep voor het huis brengt de mensen die hier ooit woonden terug in herinnering.
Bijna elke ‘steen’ begint met HIER LEEFDE… Eén ‘steen’, één naam, één persoon’..

Tijdens de tour vertellen we een aantal levensverhalen van een van deze vele bewoners.

Bezoek het Joods Historisch Museum en/of de synagoge

Voor elke tour geldt dat een museumbezoek kan worden toegevoegd aan de tour

De tour kan aangevuld worden met een bezoek aan de Synagoge of het Joods Historisch Museum. Tickets kunnen ter plaatste geboekt worden, houd alleen rekening met reserveringstijden ivm een timeslot. (enlet op openingstijden) voor ongeveer €18 en geeft toegang tot beide musea.

U kunt hier zelf uw ticket voor het museum regelen. 

Wandelen of fietsen

Joods Amsterdam is groter dan alleen de Plantage en het centrum. Daarom hebben we naast de standaard wandeling van 2 uur ook de mogelijkheid om langer te wandelen of nog meer te zien door te fietsen.

NB: deze tour geeft geen bezoek aan het Anne Frankhuis. Wegens de enorme drukte kunnen wij, nog het museum, tickets garanderen. In rustigere tijden is het mogelijk een aanvraag te doen per mail om dit bij de tour te regelen. Wij reken een extra fee van 10% bovenop de boeking.

Joodse A’dam in de Plantage 2 uur

Details: Wandelen € 135

We starten bij het waterlooplein en eindigen in de plantage buurt.

Joods A’dam centrum en plantage 3 uur

Details: Wandelen € 215

We starten deze tour bij de Westertoren en gaan via de dam het oude gedeelte van de stad in en eindigen deze tour bij de plantage. Onderweg maken we een kleine stop voor een drankje.

Joods A’dam Allround Tour:

Details: Fietsen 3 uur € 215

Allround fietstour langs de minder bekende joodse wijk in Amsterdam Oost, een bezoek (indien open) aan de Joodse Kruidenier, De Plantage met al haar gedenk locaties, De dam, en tot slot de westertoren en langs het Anne Frankhuis.

De fiets is niet inbegrepen in de tour

Boeken

Laden...