Rondje Noord/Zuidlijn

225

3 uur

OV

Het langste-openlucht-museum-van-Nederland

Een stad gebouwd op palen, zacht veengrond, een kanaal tussen het noordelijke gedeelte en het centrum is niet de ideale bouwgrond voor een ondergrondse metroverbinding. En toch moest en zou deze verbinding er komen: van Noord naar Zuid in slechts 15 minuten.

Reis met ons mee onder en bovengronds en ontdek hoe deze route het meest controversiële en besproken agendapunt van zowel Amsterdam en Nederland werd.

Een (bijna) onmogelijke taak

Ondanks de beste ingenieurs, ondergronds bouwen tegen het water in en ook nog eens onder een historische stad, dat was wel een hele grote uitdaging! In april 2003 start de daadwerkelijke aanleg van de metro.

Onze gids vertelt je de missers en successen maar ook hoe het draagvlak weer terugkomt. De uitleg van de bouw van zo’n prestigieus project, de verschillende boren en methoden die gebruikt werden, wie waren de bouwers en hoe ging dat dan? Een goed, spannend en duidelijk te volgen verhaal ook voor ‘niet’-kenners.

Architectonisch hoogtepunt & Kunst

Het is een gave om van iets ondergronds een lichte en veilige plek te maken voor de stromen bezoekers.

Maar dat is niet het enige hoogtepunt.
Op alle stations zijn kunstwerken aangebracht die elk hun eigen verhaal vertellen en de Noord/Zuidlijn extra bijzonder maken. Pareltjes zoals het kunstwerk van de levenslijn van onze Amsterdamse zanger Ramses Shaffy, of wat dacht je van leuke zoekplaatjes naar een munt of een eend!

Het is niet voor niets dat wij het hebben over:
Het-langste-openlucht-museum-van-Nederland

NZlijn Weetjes…

  • NZlijn is 9,7 kilometer lang, waarvan 7,1 kilometer ondergronds is.
  • De metro rijdt maximaal 70 kilometer per uur en de totale rit duurt vijftien minuten.
  • Per uur rijdt de metro tien keer in beide richtingen.
  • In station Vijzelgracht bevinden zich de langste roltrappen – 6 stuks – van de Benelux. Ze zijn maar liefst 47 meter lang.

Van A-Z

De tour start bij station Noord en al reizend en wandelend langs de hoogtepunten krijg je een goed beeld van de bouw van deze Metro lijn. Maar ook het zichtbare succes en waarom er internationaal zoveel naar dit Amsterdamse bouwwerk wordt gekeken. Een inspirerend en vermakelijke tour!

Tour Details : 3 uur

Inbegrepen: Pauze stop met iets te drinken.

Privé wandeling 3 uur 

€ 215 maximaal 8 personen

In deze stadswandeling nemen we een stuk extra van het centrum mee: de Joodse wijk. Ontdek de invloed van de Joodse gemeenschap op de Amsterdamse cultuur en hoe dit nog altijd zichtbaar is in de stad. We blikken daarbij ook even terug naar de Tweede Wereld Oorlog waar ook op de dam een groot monument over te vinden is. 

Boeken

Laden...